HAKKARİ-BHA

Hakkari Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Hakkâri Kent Arşiv ve Etnografya Müzesi’nde gerçekleştirilen çalıştaya; Hakkâri Valisi Ali Çelik, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf, Rektör Prof. Dr. Musa Gençcelep, Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, Türkiye’nin çeşitli illerinden ve yurt dışından gelen rektörler, akademisyenler, kamu yöneticileri, Uluslararası Üniversiteler Konseyi üyeleri, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üniversitemiz akademik personeli katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayan çalıştay, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’ın mesajının okunmasıyla devam etti.

Rektör Prof. Dr. Musa Gençcelep, çalıştayda yaptığı konuşmada üniversitemizin kuruluş süreci hakkında bilgi vererek, akademik kadromuzun genç, dinamik ve bilimsel üretime son derece istekli olduğunu vurguladı. Irak’taki üniversitelerle yapılacak iş birliklerinin, yürütülen akademik ve bilimsel çalışmaları daha ileri bir seviyeye taşıyacağını belirten Rektörümüz, bu doğrultuda yakın zamanda Irak’a bir ziyaret planladığını ifade etti.

Konuşmasının devamında, “Hakkâri’nin böyle anlamlı bir etkinlikle anılmasına vesile olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum. Hakkâri, uzun yıllardır böylesi günleri sabırla bekliyordu. Hamdolsun bugünlere ulaştık. Hakkâri’nin adını uluslararası platformda böyle kıymetli bir çalıştayla duyurdukları için Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Sayın Orhan Hikmet Azizoğlu’na, Valimiz Ali Çelik’e ve emeği geçen tüm paydaşlara şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu ise kentte bu çalıştayı düzenlemenin gururunu yaşadıklarını belirterek, “Sayın Valimize ve Sayın Rektörümüze desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Uluslararası Üniversiteler Konseyi insan odaklı bir yapıya sahiptir. Kadim şehrimiz Hakkâri’ye yapacağımız katkılar; akademik, kültürel, sosyal ve ekonomik alanlarda, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde etkisini sürdürecektir. Özellikle Irak’taki çoğunluğu devlet üniversitesi olan kurumların temsilcilerini bu çalıştaya davet ettik. Oldukça önemli bir katılım sağlandı.” dedi.

Hakkari'de tırda uyuşturucu operasyonu

Hakkari'de tırda uyuşturucu operasyonu

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakan Aydın Maruf da konuşmasında, Hakkâri’nin insanı, kültürü ve misafirperverliğiyle kadim ve güzel bir şehir olduğunu ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin, Orta Doğu’nun barış merkezi ve bölgenin diplomasi odağı olduğunu belirterek, “Bizim her zaman Türkiye’nin tecrübesine ihtiyacımız var. Bu tür toplantılar, ülkeler arası ilişkilerin kurulmasında çok değerli bir rol oynuyor. Öğrencilerimiz Türkiye’deki üniversitelerde eğitim alıyor. Türkiye, eğitim alanında büyük bir gelişim gösterdi ve bizim insanlarımız da bu gelişimden faydalanmak istiyor.” şeklinde konuştu.

Hakkâri Valisi Sayın Ali Çelik ise çalıştayda yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Uzaklardan teşrif eden kıymetli misafirlerimiz, değerli katılımcılar ve çalışma arkadaşlarım; hepinizi sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Hoş geldiniz, şehrimize sefalar getirdiniz. Günlük hayatın yoğunluğu içinde bazen dünyada olup bitenleri fark edemeyebiliyoruz. Bu nedenle dışarıdan bir bakış ve istişare imkânı oluşturulması, bizler için çok kıymetli bir fırsat. Bu çalıştayı bu nedenle çok önemsiyoruz. Dünyanın hızla küreselleştiği bu çağda, coğrafi olarak zorlu bir bölgede bulunan Hakkâri’de bakış açımızı geliştirmek, sizleri burada ağırlamak ve ‘Kadim Şehir Hakkâri Çalıştayı’ çatısı altında bir araya gelmemiz büyük anlam taşıyor.

Hakkâri’nin karşı karşıya olduğu zorluklara ve halkımızın yaşadığı güçlüklere rağmen; eğitim, turizm ve kültür alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde öne çıkmak, sizlerin katkılarıyla yereli ulusala taşımak ve evrensel bir sevgi diliyle geleceği birlikte inşa etmek hepimizin ortak amacıdır. Bu vesileyle hepinize teşekkür ediyorum.”

Çalıştayda, Hakkâri’nin tarihî, kültürel ve doğal değerlerinin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, sürdürülebilir turizm politikalarının geliştirilmesi ve bölgesel kalkınmaya katkı sunacak ekonomik stratejilerin belirlenmesi gibi konularda fikir alışverişinde bulunuldu.

Çalıştayın sonuç bildirgesinde; “Hakkâri Eğitim Master Planı”nın hazırlanması, UNESCO adaylığı sürecine yönelik dijital ve fiziki Hakkâri Tarih Atlası ile Arşiv Merkezi’nin kurulması, doğa ve kış turizmine ilişkin stratejik adımların atılması, kültürel bellek çalışmaları kapsamında gastronomi ve geleneksel sanatların arşivlenmesi, organik tarım, hayvancılık, maden işleme ve sağlık turizmi gibi alanlarda projelerin hayata geçirilmesi, Üzümlü ve Derecik sınır kapılarının araç trafiğine açılması, Yüksekova Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) hızla faaliyete geçirilmesi ve spor turizminin geliştirilmesi yönünde önerilere yer verildi.

Çalıştay, sonuç bildirgesinin okunmasının ardından çalıştaya katkı sunanlara plaket takdim edilmesinin ardından sona erdi.