ANKARA-BHA

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, YTB’nin 15 yıllık tarihinde önemli mesafeler katettiğini ve Türkiye’nin “Türkiye Yüzyılı” vizyonunun taşıyıcılarından biri haline geldiğini ifade etti.

YTB’nin diaspora politikalarının şekillenmesinde, soydaş ve akraba topluluklarla ilişkilerde ve uluslararası öğrenci hareketliliğinde önemli bir rol üstlendiğini söyleyen Eren, “YTB gönül coğrafyamızda ve yurtdışındaki vatandaşlarımız arasında sayısız gönüle dokundu. Genç, dinamik ve hızla tecrübe kazanan bir yapıya sahibiz” dedi.

2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle 34 yaşında YTB Başkanlığına atandığını hatırlatan Eren, kurumdaki personel yaş ortalamasının genç olduğunu vurguladı. “Gençliğin enerjisini, devlet terbiyesiyle harmanlayarak yedi yıl boyunca sorumluluk bilinciyle çalıştık. Her gün, hizmetkar olmanın bilinciyle mesaiye başladık” ifadelerini kullandı.

YTB’nin kısa sürede kazandığı kapasite ve deneyimle kamu yönetimine ve diaspora politikasına önemli katkılar sağladığını belirten Eren, Türk dış politikasına da diasporik bir perspektif kazandırdıklarını söyledi.

“Avrupalı Türklerin hikayesi bir başarı öyküsüdür”

Avrupalı Türklerin başarı hikayelerine de değinen Eren, ilk kuşağın geri dönme niyetiyle gittiği Avrupa’da kalıcı bir Türk topluluğu oluştuğunu ve bu toplumun 60 yıl içinde yaşadıkları ülkelerde kök saldığını ifade etti. Avrupa’da 5 milyon Türk yaşadığını belirten Eren, bu topluluğun siyaset, medya ve akademi gibi alanlarda daha fazla görünür olması gerektiğini vurguladı.

Kamu hizmetlerinde 1500’den fazla proje

Son 15 yılda yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik 1500’den fazla projenin hayata geçirildiğini söyleyen Eren, binden fazla sivil toplum kuruluşuna destek verildiğini, 70 ülkede buluşmalar düzenlendiğini belirtti. Irkçılık, ayrımcılık ve İslamofobiye karşı da vatandaşların yanında yer aldıklarını söyledi. Bu kapsamda NESAM (Nefret Suçlarıyla Mücadele) portalının kurulduğunu ve yaşanan olayların buradan raporlandığını kaydetti.

Gençler ve aidiyet çalışmaları

Yurt dışındaki gençlere yönelik Türkiye’de düzenlenen etkinliklerle Türk kültürüne ve anavatana aidiyet duygusunun güçlendirildiğini aktaran Eren, TEKNOFEST’e katılım, staj ve eğitim programları ile Türk beyin gücünün buluşturulmasının önemine dikkat çekti.

Avrupa’daki gençlerin Türkiye’den koptuğu yönündeki görüşlere katılmadığını belirten Eren, Almanya’da sadece 6–20 yaş arası 900 binden fazla Türk kökenli çocuk olduğunu ve bu çocukların Türk kültürüyle bağlarını sürdürecek projeler yürüttüklerini söyledi.

Aile Yılı ve yeni destek programları

2025’in “Aile Yılı” olması kapsamında, Aile ve Sosyal Destek Programı başta olmak üzere Diaspora Araştırmaları, Kültür-Sanat, Spor ve Türk Dünyası Diasporaları Mali Destek programlarının devreye alındığını duyurdu.

Uluslararası öğrencilerle sempatik bağ

Uluslararası öğrenci hareketliliğine de değinen Eren, 2011’de 20 bin olan uluslararası öğrenci sayısının bugün 350 bine ulaştığını ifade etti. Türkiye Bursları ile 59 bin öğrenciye burs sağlandığını, 150 bini aşkın mezun oluştuğunu ve bu öğrencilerin Türkiye’nin sempatik diasporası olarak dünya genelinde Türkiye’ye duyulan muhabbeti artırdığını söyledi.

Bugüne kadar 1300’ü aşkın akademik çalışma gerçekleştirdiklerini, 31 ülkede 35 mezun derneğiyle bu bağın sürdürüldüğünü dile getirdi.

Anılar ve hafıza inşası

Gittiği coğrafyalarda dinlediği hikâyelerin kalıcı izler bıraktığını söyleyen Eren, Bucak’taki Bayırbucak Türkmenleri, Kırgızistan’daki Kayrat köyü ve Irak’ın Altunköprü bölgesinde yaşadığı anıları anlattı.

ABB'den kayıp eşya satışı: 11 Mayıs'ta açık artırma düzenlenecek

ABB'den kayıp eşya satışı: 11 Mayıs'ta açık artırma düzenlenecek

Son olarak hafıza inşası açısından önem taşıyan yayın ve anma faaliyetlerine değinen Eren, Dr. Sadık Ahmet, Belene, Ahıska ve Kırım Tatar Sürgünleri, Irak Türkleri sözlü tarih çalışması gibi 90’ı aşkın faaliyeti hayata geçirdiklerini belirtti. Telve, Bağlar, Kökler ve Her Boydan gibi dergilerle de yurt dışındaki yetenekli gençlere aktif mecralar sunduklarını söyledi.