İZMİR - BHA

Açıklamanın ardından ilçede yaşayan vatandaşlar ve turizm sektörü temsilcileri, olası olumsuzluklara karşı önlemlerini almaya başladı. Özellikle yaz sezonunda artan nüfusun etkisiyle su tüketiminin zirve yaptığına dikkat çekilirken, hem esnaf hem de vatandaşlar sürece hazırlıklı olmaya çalışıyor.

Köfüncü: Bu önlemler daha önceden alınmalıydı

Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Osman Rakip Köfüncü, bölgede son beş yıldır yaşanan kuraklığın su kaynaklarını olumsuz etkilediğini belirtti. Kış aylarında baraj bağlantılarının yapılması gerektiğini vurgulayan Köfüncü, “Zaten burada 2 aylık bir sezonumuz var. Bu durumla başa çıkmayı öğrenmemiz gerekiyor. Su depoları, bidonlarla eksiklerimizi tamamlamaya çalışıyoruz” dedi.

Otel işletmecisi Remzi Süllü ise, barajlardaki doluluk oranlarının düşmesinden sonra kendi önlemlerini aldıklarını ifade ederek, “Misafirlerimizin mağdur olmaması için su depoları yaptırdık. Su kesintisi hijyen açısından da sıkıntı yaratabilir. Maliyetlerimiz artsa da bu sezonu kaybetmemek için her türlü önlemi aldık” şeklinde konuştu.

Ertan: Uzman planlaması ve erken müdahale gerekli

Eski Çeşme Belediye Başkanı Nuri Ertan da kesintilerin turizmi olumsuz etkileyeceğini belirterek, bu tür önlemlerin kış aylarında alınması gerektiğini söyledi. Ertan, su tasarrufu konusunda halkın bilinçlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Suyla araba yıkamak, çim sulamak gibi alışkanlıklar barajın en büyük tüketim kaynakları. Belediye yüzlerce havuza da müdahale etmeli. Bu karar gecikmiş bir adımdır, umarım gelecek için ders olur” ifadelerini kullandı.

İZSU: Kesintiler mecburi ve geçici

İZSU’nun yaptığı açıklamada, kesintilerin tamamen zorunlu olduğu ve mevcut su kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından geçici bir önlem olduğu belirtildi. Su tasarrufu konusunda vatandaşlardan duyarlılık beklenirken, uygulamanın ne kadar süreceği konusunda ilerleyen günlerde yeni değerlendirmelerin yapılacağı ifade edildi.