
ANKARA-BHA
Japonya öncülüğünde gerçekleştirilen ve 87 katılımcının yer aldığı yeni bir araştırma, iyimser insanların geleceği hayal ederken beyinlerinde benzer nöral desenlerin ortaya çıktığını gösterdi. Araştırmacılar, katılımcıların ne kadar iyimser olduklarını belirlemek amacıyla ilk olarak anket çalışması yaptı.
Gelecek senaryoları beyinde nasıl şekilleniyor?
Daha sonra katılımcıların beyinleri manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yöntemiyle tarandı. Bu esnada katılımcılardan olumlu, olumsuz veya nötr nitelikte gelecekte yaşanabilecek olayları hayal etmeleri istendi. Bazı katılımcılara ölümle ilgili senaryolar da düşündürüldü.
Araştırma sonuçlarına göre, özellikle geleceğe dönük düşünmeyle ilişkilendirilen medial prefrontal korteks (MPFC) bölgesinde, iyimser katılımcıların beyinlerinde benzer nöral örüntüler tespit edildi. Ayrıca MPFC’deki beyin aktivitesinin, iyimser kişilerde olumlu ve olumsuz gelecek olaylarını ayırt etmede daha belirgin farklılıklar gösterdiği belirlendi.
Ortak zihinsel işlem tarzı direnç sağlıyor
Çalışmanın başyazarı Yanagisava Kuniaki, “İyimserler geleceğe dair düşüncelerini düzenlerken ortak bir nöral çerçeve kullanıyor gibi görünüyor. Bu, aynı düşüncelerden ziyade benzer bir zihinsel işlem tarzını yansıtıyor olabilir,” ifadelerini kullandı. Yanagisava ayrıca, iyimser bireylerin iyi ile kötüyü ayırt etmede daha güçlü olduklarını, bu durumun da onların zorluklar karşısında dirençli kalmalarına katkı sağladığını vurguladı.
Araştırmanın sonuçları Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinde yayımlandı.
