
ANKARA-BHA
İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch - HRW) tarafından yayımlanan raporda, Hindistan hükümetinin mayıs ayından bu yana çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan Bengal kökenli yüzlerce Müslüman’ı Bangladeş’e sınır dışı ettiği bildirildi. Rapora göre, sınır dışı işlemleri büyük oranda Hindistan’ın Bangladeş’e komşu eyaletlerinde gerçekleştirildi.
Bengal kökenli Müslümanlar hedefte
HRW, sınır muhafızlarının bazı kişilerin kimlik belgelerine el koyduğunu, hatta silah zoruyla Bangladeş topraklarına ittiğini belirtti. Bangladeşli yetkililerin, sınır dışı edilen yaklaşık 1500 kişinin bir kısmının Hindistan vatandaşı olduğunu doğruladığı, bazı kişilerin ise geri dönmeyi başardığı aktarıldı.
Kimlik belgelerine el konuldu, silah zoruyla gönderildiler
Sınır dışı uygulamalarının, Hindistan’ın Cammu Keşmir bölgesindeki Pahalgam’da nisan ayında gerçekleşen ve çok sayıda can kaybına yol açan terör saldırısının ardından yoğunlaştığına dikkat çekilen raporda, hükümetin özellikle Müslüman topluluklara yönelik “yasa dışı göçmen” tanımlamalarıyla baskıyı artırdığı ifade edildi.
Bangladeş, bazı kişilerin Hindistan vatandaşı olduğunu doğruladı
HRW, yasal süreç işletilmeden yapılan sınır dışıların derhal durdurulması, mağdurlara yasal temsil ve temyiz hakkı tanınması gerektiğini vurguladı. Zorla sınır dışı etme ve şiddet iddialarının soruşturulması, sorumluların cezalandırılması çağrısında bulunuldu.
Raporda, Hindistan’ın vatandaşlık, etnik kimlik ve din temelinde kişileri keyfi şekilde sınır dışı etmesinin, taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu ifade edildi.
Hrw: sınır dışı uygulamaları uluslararası hukuka aykırı
HRW Asya Direktörü Elaine Pearson, “Hindistan’daki Bharatiya Janata Partisi (BJP) yönetimi, etnik Bengal kökenli Müslümanları keyfi şekilde ülkeden sürerek ayrımcılığı körüklüyor. Aralarında vatandaş olanların da bulunduğu bu insanlar hiçbir yasal inceleme ya da savunma hakkı tanınmadan sınır dışı ediliyor,” dedi.
Elaine pearson: savunma hakkı tanınmadan gönderiliyorlar
Öte yandan, Bangladeş Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada “zorla geri gönderme” uygulamasını kınayarak, yalnızca Bangladeş vatandaşı olduğu doğrulanan kişilerin kabul edileceğini bildirdi.
Bangladeş dışişleri: yalnızca vatandaşlarımızı kabul ederiz.
