ANKARA-BHA

Ankara Sanayi Odası (ASO), Türkiye’nin küresel üretim ve ticaret ağlarındaki yerini güçlendirmeyi ve yüksek katma değerli üretime geçişini hızlandırmayı amaçlayan kapsamlı analiz raporunu yayımladı. “Küresel Değer Zincirlerinde Stratejik Konum: Ankara Sanayi Ekosistemi için Yönelimler ve Politika Önerileri” başlıklı çalışmada, Ankara’nın sanayi potansiyeli odağa alınarak küresel sistemde yükselmesi için izlenmesi gereken yol haritası ortaya kondu.

ASO’nun açıklamasına göre rapor, mevcut sanayi politikaları ve yapısal dönüşüm alanlarını değerlendirirken, uygulanabilir ve somut çözüm önerileriyle karar alıcılara rehberlik etmeyi hedefliyor.

“Küresel yarış artık teknoloji ve insan kaynağı üzerinden şekilleniyor”

Raporda, küresel ticaretin yaklaşık yüzde 70’inin doğrudan ya da dolaylı olarak değer zincirleri aracılığıyla gerçekleştiği belirtilirken; gelişmiş ülkelerde ihracatın yarısından fazlasının, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 60’ının bu ağlar içinde yer aldığına dikkat çekildi.

Günümüzde düşük maliyet avantajının yerini teknoloji kullanımı ve nitelikli insan kaynağının aldığı vurgulanan raporda, yalnızca üretim hacmiyle değil, katma değeri yüksek, sürdürülebilir ve markalı ürünlerle rekabet etmenin zorunlu hale geldiği ifade edildi. AR-GE, tasarım, lojistik, satış sonrası hizmetler gibi alanlarda kapasite geliştiren ülkelerin küresel zincirlerde üst sıralarda yer aldığına işaret edildi.

Ankara, inovasyon altyapısıyla öne çıkıyor

Ankara’nın Türkiye’nin en güçlü inovasyon altyapısına sahip şehirlerinden biri olduğuna dikkat çekilen raporda, bu potansiyelin etkinleştirilmesi için üniversite-sanayi işbirliğinin ticarileşme ve uluslararasılaşma boyutunda güçlendirilmesi gerektiği belirtildi. Raporda ayrıca KOBİ’lerin dijitalleşme, AR-GE ve yenilikçilik süreçlerinde daha etkin desteklenmesinin altı çizildi.

ASO’nun kurulması planlanan “ASO Teknoloji Üssü” projesi, Ankara’nın yüksek teknoloji üretiminde küresel oyuncu olma hedefi doğrultusunda stratejik bir adım olarak tanımlandı. Başkentin küresel değer zincirlerine entegrasyonu ve bu zincirlerde daha üst pozisyonlara çıkma potansiyelinin oldukça yüksek olduğu vurgulandı.

“Ankara’yı teknoloji geliştiren bir merkeze dönüştürmek istiyoruz”

Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan ASO Başkanı Seyit Ardıç, küresel ekonomide yalnızca üretimin artırılmasının yeterli olmadığını belirterek şunları kaydetti:

“Verimlilik eşliğinde ekonomik çeşitliliğimizi artırmalı, ürün sofistikasyonu yüksek ihracat kalemlerine yönelmeliyiz. Bu sayede küresel değer zincirlerinde daha güçlü ve kalıcı bir yer edinebiliriz. Ankara’yı sadece üretimin değil, teknoloji geliştirmenin merkezi haline getirmek için çalışıyoruz.”

Ardıç, sanayi dönüşümünün izlenebilmesi için veri setleri ve değerlendirme mekanizmaları geliştirileceğini ve hızlı büyüyen KOBİ’lerin hedefli destek mekanizmaları ile küresel değer zincirlerine entegre edilmesi gerektiğini ifade etti.

“Raporumuz, Ankara’nın yalnızca tedarikçi değil; karar alan, risk yöneten ve teknolojik çözümler geliştiren bir merkez haline gelmesine yönelik vizyonu ortaya koyuyor” dedi.