ANKARA-BHA

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Murat Anar, tercih dönemi ve devamındaki sürece dair değerlendirmelerde bulundu. Anar'ın değerlendirmeleri şu şekilde:

"YKS maratonunda artık sona yaklaştık. 30 Hazirandan itibaren tercihler başlıyor. Barajı kaldırıp önüne geleni üniversitelere doldurmamıza rağmen, üniversite giriş sınavına başvuranların sayısı geçen yıla göre yaklaşık 1 milyon azalarak 3.5 milyondan 2.5 milyona indi. Sınava 385 bin kişi başvurduğu halde girmedi, geçen yıl 1 milyon kişi tercih yapmadı. 2025’te TYT oturumuna 2 milyon 351 bin 641, AYT oturumuna 1 milyon 549 bin 940, YDT’ye 59 bin 411 kişi girdi. TYT’de 244, Ayt’de 57, YDT’de 10 kişinin sınavı, sınava girdiği halde geçersiz sayıldı.

Yks2

Tercihlere dikkat

1.)Yapay zeka, sürdürülebilirlik ve çevre odaklı, tarım teknolojileri üzerine 2025’te 23 yeni bölüm İlk defa öğrenci alacak. Bazılarının tam olarak gôrev tanımları yapacakları iş devlet alacak mı almayacak mı net olmasa da ilgisi olanların yeni bölümleri yazması avantajına olabilir. Çünkü ilk mezunları kendileri olacak. Bu bölümlere ilk kez alım olacağı için sıralama belli değil.

2.) Tercih dönemlerinde hem sosyal medyada hem tercih yapacakların çevresinde bilen bilmeyen tercih profesörleri çok olur. Sevgili üniversite adayları siz onlara kulak asmayın. Bu işin gerçekten ehli olanlardan destek alın, mutlu olabileceğiniz, yapabileceğiniz alanlara yönelin. Kendiniz de araştırın. Kulaktan dolma bilgilerle hareket etmeyin.

3.) Okul birinciliği kontenjanı çok önemli. Okul birincileri üniversitelerin belirlediği kontenjan oranında kendi içlerinde yarışır. Size bir tecrübemden örnek vereyim: Normalde tıp gelme ihtimali olmayan okul birincisi adaya 10 tane üst düzeyde tıp yazılıyor zaten gelmez diye. 11. Tercihi diş hekimliği. Aday tıpı diş hekimliğinden daha çok istiyor, tıp adayın hayali ve vurguluyorum aday okul birincisi. Adaya 11. tercihi geliyor yani diş hekimliği. Ondan daha düşük sıralaması olan aday ondan daha az netle tıpa yerleşirken hayali tıp olan tercih hatasından dolayı diş hekimliğine yerleşiyor. Okul birinciliği kontenjanı tercihi yaparken hem adayın hem tercih danışmanının dikkatli olması gerekir.

4.) Tercih yaparken puana değil sıralamaya bakın. Puan yoğunlaşmaları her yıl değişebilir, puanın bölüme göre yüksek ya da düşük olması tercih yapanı yanıltabilir. Ama sıralamaya göre tercih daha gerçekçidir. Mesela geçen yıl 300 puanla sıralaması 200 bin olan aday bu yıl 300 puanla 150 bininci olabilir. Adaylar, tercih kılavuzu açıklandıktan sonra bölümlerdeki kontenjan azalmalarına ve artmalarına da dikkat etmeli.

5.) Tercih yaparken Yök Atlas ve çeşitli tercih robotlarından yararlanabilirsiniz ama son halini bir tercih danışmanının görüp onaylaması şartıyla.

6.) Tercih yaptınız, tercihiniz geldi; kayıt yaptırmadınız, orta öğretim başarı puanınız ilk yıl %50 kesilir. Kayıt yaptırdınız ama gitmediniz yine OBP %50 kesilir, ilk yıl. Tercih yaptınız gelmedi OBP kesilmez. Lütfen tercih yaparken gitmeyeceğiniz ya da gidip, beğenmeyip bırakacağınız bölümleri yazmayın.

7.) Îkinci Öğretimler artık özel üniversitelerde de kapatıldı. Bölümlerin sıralamasında doğal olarak devlet üniversitelerini etkilemese de özel üniversitelerde yükselme olacak. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin Açıköğretim Fakültesi İktisat ve İşletme Fakülteleri kapatıldı.

8.) Yurtdışında üniversite okumayı düşünenler, YÖK üniversiteyi tanıyor mu tanımıyor mu buna dikkat etsin. Fetö’den dolayı da bazı üniversiteleri ve bölümleri artık YÖK tanımıyor. YÖK’ün tanımadığı üniversite Türkiye’de YOK hükmünde.

9.) Bazı bölümleri okuyacaksan o bölümü özelde de okumak istesen yurt dışında da okumak istesen sıralaman baraja takılmamalı.

10.) 24 tercih hakkınız var. Tercih listenizi 4’e bölün ilk 3-5 tercihe hayalinizdeki yeri yazabilirsiniz. Sonraki yüzde 20’lik kısma, sıralamanızın %10-15’lik üstünden, daha sonra sıralamanıza denk daha sonra da illa gitmek istiyorsanız sıralamanızın %10-15 kadar altında tercih yapın. Şu hataya da düşmeyin lütfen: Siz Ankara Üniversitesi “Hukuk” istiyorsunuz, Ankara Hukuk mesela İstanbul Hukuk’tan sıralamada düşük olsun. Ama Ankara Hukuk hayaliniz, burda sizin nerde okumak isteminiz de önemli. Örnek Ankara Üniversitesi hayalinizse sıralamanız 4000’lerdeyse Marmara Üniversitesine sıralamanız tutuyor diye Marmara Üniversitesini üst tercihe Ankara Üniversitesi’ni alt tercihe yazmayın. Ölü tercih batıl inanışını bir kenara bırakın. Ankara Üniversitesi’nde Hukuk okumak istiyorsan Marmara’dan sıralaması düşük olsa bile Marmara’nın üstüne yaz.

Sıralama barajı olan bölümler

Tıp Sayısal 50 Bin, Diş Hekimliği Sayısal 80 Bin, Eczacılık Sayısal 100 Bin, Hukuk Eşit Ağırlık 100 Bin, Mimarlık Sayısal 250 Bin, Mühendislik (Bazı Mühendislikler Bu Sıralama Barajının Dışında) Sayısal 300 Bin, Öğretmenliklerin Tamamı 300 Bin, Özel Yetenekle Öğrenci Alan Fakülteler 800 Bin.

Kıymetli üniversite adayları; size yazımın size rehber olması dileğiyle. Tercihlerle ilgili sorularınız olursa [email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz. Tercih kılavuzu açıklandığı zaman önemli bir şey varsa kılavuzda bir yazı daha kaleme alırım inşallah. Güzel bir gelecek sizin olsun…"