ORDU-BHA

Ordu mutfağının olmazsa olmazlarından, yerli ve yabancı turistlerinde ilgi gösterdiği lezzet Ordu Fırın Fasulyesi Kavurması, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri ile coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Ordu Fırın Fasulyesi Kavurmasının tescillenmesiyle birlikte il genelinde coğrafi işaret alınan ürün sayısı 21’e yükseldi.

Fındık dışında yöre halkı tarafından bilinen ancak tanıtımı yapılmamış pek çok tat, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in öncülüğünde tescillenerek markalaştırılmaya devam ederken bu ürünlere bir yenisi daha eklendi. Bölgede yetişen fasulyelerin toplanmasının ardından tercihen taş fırınlarda kurutulan yeşil fasulye, ayçiçek yağı veya zeytinyağı, kuru soğan, tuz ve tercihe göre pul kırmızıbiber ve karabiber kullanılarak hazırlanan Ordu Fırın Fasulyesi Kavurması Ordu’nun patentli ürünü oldu.

Artık oda tescilli

Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığının girişimleriyle, Ordu Fırın Fasulyesi Kavurması 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 19.02.2024 tarihinden itibaren korunmak üzere 24.06.2025 tarihinde yayımlanarak mahreç işaretli ürün olarak tescillendi.

Ordu’da özellikle Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile her geçen gün gelişen kadın kooperatifleri başta olmak üzere birçok işletmenin menüsünde yer alan Ordu Fırın Fasulyesi Kavurmasının tescil alması, işletmeleri de sevindirdi.

Fatsa’da Gaga Gölü kenarında bulunan işletme sahibi ve aynı zamanda Fatsa Kadın Girişimi Üretim İşletme Kooperatifi Başkanı olan Refiya Beylik en çok tercih edilen ürünlerinin artık Ordu’nun bir markası olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Ziyaretçilerin sorduğu ilk ürünün Ordu Fırın Fasulyesi Kavurması olduğunu belirten Beylik, bu yemeğin Ordu’nun tescilli ürünü hale gelmesini sağlayan Ordu Büyükşehir Belediyesine teşekkürlerini iletti.

Ordu turizme çıkan yol modernleşiyor

Ordu turizme çıkan yol modernleşiyor

Misafirlerden tam not aldı

Ordu Fırın Fasulyesi Kavurmasını ilk kez tadan ve müdavimi olan restoran müşterileri ürünün tescillenmesini çok değerli bulduklarını söyledi. Unutulan lezzetlerin tekrar gün yüzüne çıkmasını çok değerli buldukların aktaran misafirler, coğrafi işaret alınmasını sağlayan Ordu Büyükşehir Belediyesine teşekkürlerini ilettiler.

Tescilli ürün sayısı 21'e yükseldi

Ordu Fırın Fasulyesi Kavurmasının ardından 14’ü Büyükşehir Belediyesi girişimleriyle olmak üzere coğrafi işaret tescili yapılan ürün sayısı 21’e çıktı. Daha öncesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından; Ordu Tostu, Yalıköy Köftesi, Ordu Taflan Turşusu, Ordu Melocan Kavurması, Ordu Galdirik Kavurması, Ordu Sakarca Mıhlaması, Mesudiye Goliti(Mesudiye Kuru Ekmeği), Ordu Pancar Çorbası(Ordu Karalahana Çorbası), Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması(Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması), Ordu Pidesi(Ordu Yağlısı), Ordu Fındıklı Burma Tatlısı, Ordu İçli Tava, Fındık Tirmidi Kavurması tescil almıştı.

Ordu fırın fasulyesi kavurması nasıl hazırlanır

Coğrafi sınırda yaz aylarında yetişen yeşil fasulyeler toplanır, ayıklanır, ıslatılır ve fırınlarda 24 saat süreyle kurutulur. Kuruyan fasulyeler bez torbalara veya çuvallara koyulur ve kışlık yiyecek olarak saklanır. Fırında kurutulmuş fasulyeler bir tencerede yumuşayıncaya kadar 10-15 dakika haşlanır. Haşlanan fasulyeler ocaktan alınır ve suyu süzülür. Arzu edilen boyutlarda kesilir. Ayrı bir tencerede kuşbaşı doğranan soğanlar ayçiçek yağı veya zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine fasulyeler eklenir. Tuz ve tercihe göre pul kırmızıbiber ve karabiber ilave edilerek karıştırılır ve yaklaşık 5-10 dakika kısık ateşte kavrulur. Hazırlanan Ordu Fırın Fasulyesi Kavurması tercihe göre sıcak veya soğuk servis edilebilir.