ANKARA - BHA

Yapılan düzenlemeye göre, vatandaşların aile hekimlerine son başvuru süresi artık 1 yıl üzerinden değerlendirilecek. Ancak 15-49 yaş arası kadınlar ve kronik hastalığı olan bireyler gibi düzenli takibi gereken gruplar için mevcut izlem süreleri aynı şekilde devam edecek.

Nüfus yapısına göre hizmet değerlendirmesi güncellendi

Yönetmelik değişikliği kapsamında aile sağlığı birimlerinin hizmet sunduğu nüfus yapısı da göz önüne alınarak değerlendirmeler yeniden düzenlendi. Gebeler, bebekler, çocuklar ve yaşlılar gibi daha sık sağlık hizmetine ihtiyaç duyan grupların oranının farklılık gösterdiği bölgelerdeki iş yükü dikkate alınarak yeni parametreler oluşturuldu.

Bu doğrultuda, özellikli hasta grubu oranı düşük olan ama toplam nüfusu yüksek olan aile sağlığı merkezleri için puanlama sistemi revize edildi ve kişi sayısı karşılığı puan sınırı 3 bine kadar çıkarıldı.

Akılcı ilaç kullanımında yeni kriterler

Ayrıca yönetmelikte, akılcı ilaç kullanımına yönelik kriterler de genişletildi. Önceden sadece il ortalaması üzerinden yapılan değerlendirmeye ek olarak artık Türkiye geneli ortalamaları, geçmiş dönem performans verileri ve uluslararası kıyaslamalar da dikkate alınacak. Böylece kriter sayısı toplamda 4’e çıkarıldı.

Muayene sayıları yeni yöntemle hesaplanacak

Düzenlemeyle birlikte günlük ve hedef muayene sayılarının hesaplanmasında da değişiklik yapıldı. Artık hesaplamalar doğrudan kişi sayıları üzerinden gerçekleştirilecek. Ayrıca, kronik hastalık taramaları ve muayene oranlarını artırmaya yönelik süreçlerde aile sağlığı çalışanları da teşvik sistemine dahil edilecek.

Yeni yönetmelik, aile hekimliği hizmetlerinin daha etkin ve kapsamlı yürütülmesini hedefliyor.