ANKARA-BHA

Ankara'da lise düzeyinde öğrenim gören, hâlihazırda yazma becerisine sahip gençlerin tespit edilerek, yazar olarak yetişmelerinin desteklenmesi hedeflenen proje kapsamında, genç yetenekler, ATO üyesi kreatif sektör temsilcileri ile bir araya geldi. ATO Duatepe Salonu'nda gerçekleşen toplantının açılışında, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz ve ATO'nun Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Berat Kuzu birer konuşma yaptı.

Gençlerimiz, Anadolu'nun hikâyesini geleceğe taşıyacak

Ankara Valisi Vasip Şahin, etkinlikte yaptığı konuşmada, projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, "Hedefimiz, gençlerimizin bu ülkeye ve dünyaya soluk aldıracak fikirler üretmesi" dedi. Kreatif endüstrisinin sadece ticari bir alan olarak görülmemesi, aynı zamanda kültürel değerlerin dünyaya aktarılmasında bir araç olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, Anadolu coğrafyasının sunduğu zengin hikâye potansiyeline işaret ederek, "Gençlerimize senaryo yazımı, teknik üretim gibi alanlarda ne kadar çok imkân sunarsak, gelecekte bu coğrafyanın değerlerini dünyaya aktaracak isimler onlar olacak" diye konuştu.

Değerlerimize sahip çıkmalıyız

ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal ise konuşmasında, ahlaki değerlerin korunması ve kültürel mirasın yaşatılmasının önemine dikkat çekerek, "Özellikle ahlaki değerlerimizin yozlaşmasına izin vermemeliyiz. Bu değerleri işleyerek korumak ve gelecek nesillere aktarmak en büyük sorumluluğumuz. Bu tür toplantıların bu sorunlara çözüm getireceğine inanıyorum. Sizlerin de desteğiyle kaybolan değerlerimizi tekrar ortaya çıkaracak, kültürel mirasımıza sahip çıkacak adımlar atacağız" diye konuştu.

Genç yeteneklerin, dijital dönüşüm ve yaratıcı sektörlerle entegrasyonunu sağlamalıyız

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada, gençlerin düşünme, üretme ve yazma yeteneklerinin geliştirilmesinin yanı sıra dijital dönüşüm ve yaratıcı sektörlerle entegrasyonunun sağlanması gerektiğini vurgulayarak "Fikriyat ile üretim, hikâye ile teknolojinin buluştuğu bir ortam oluşturmak hedefimiz. Bu tür çalışmalar, gençlerimizin heyecanını artırıyor ve ideallerinin peşinden gitmelerini destekliyor" ifadelerini kullandı.

Gençlerimiz, hayallerini kalemle buluşturmalı

ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz da, gençlerin hayallerini yazıyla buluşturmasının önemine dikkat çekerek, yazmanın kelimeleri kâğıda dökmekten öte, bir sorumluluk ve geleceğe imza atmak olduğunu vurguladı. Gençlerin "tohum, filiz ve fidan" gibi baharın müjdecisi olduğunu belirten Yılmaz, "Baharın üç cemresi havaya, suya ve toprağa düşer, gençlerimiz de insanlığın geleceğine düşen cemreler gibidir. Bu inisiyatifi insanlığın geleceğine atılan önemli bir adım olarak görüyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye, sektörün 300 milyar dolarlık kısmında söz sahibi

ATO'nun Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Berat Kuzu da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin küresel kreatif endüstri hacminde önemli bir paya sahip olduğuna dikkat çekerek, "Dünyada bu endüstrinin büyüklüğü yaklaşık 2.7 trilyon dolar. Türkiye, bu hacmin yaklaşık yüzde 10'una tekabül eden 300 milyar dolarlık kısmında doğrudan ya da dolaylı şekilde söz sahibi. Ülkemizde üretilen hikâyeler, diziler, fotoğraflar, içerikler ve endüstriyel tasarımlar, dünya genelinde hem satın alınan, hem de satın alınmak istenen işler haline geldi" ifadelerini kullandı.

Yaratıcı sektörlerin sadece ekonomik değil, toplumsal açıdan da dönüştürücü bir rol üstlendiğini vurgulayan Kuzu, "Bugün toplumun gündüz kuşağı programlarından atasözlerine kadar birçok katmanında yaratıcı içeriklerin etkisini görmek mümkün. Artık bu sektörler, 'sakin işler' olmaktan çıkıp toplumun dizaynına etki eden, ekonomiyle doğrudan ilişkili alanlara dönüştü" dedi.

Rota oluşturuluyor: Tarihi İpek Yolu yeniden hayat buluyor!

Rota oluşturuluyor: Tarihi İpek Yolu yeniden hayat buluyor!

Öğrencilerin, sektördeki uzman isimlerle bir araya gelerek deneyimlerini dinleme ve yaratıcı üretimlerini nasıl ticarete ve kariyere dönüştürebileceklerini öğrenme fırsatı sunduklarını belirten Kuzu, "Yayıncılıktan animasyona, sinemadan müziğe kadar pek çok alanda toplumu sözle, hikâyeyle etkileyen profesyoneller bugün burada. Öğrencilerimiz, bu isimlerin tecrübeleriyle kendi yol haritalarını çizecek. Biz de elimizden geldiğince dünden ve bugünden öğrendiklerimizi, yarının takım arkadaşlarına aktarmaya çalışacağız" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından gençlerin görüş ve önerileri, sektör temsilcileri tarafından dinlenerek, tecrübeleri paylaşıldı.

Programda ATO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akça ile Ankara Vali Yardımcısı Harun Kaya, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, Ankara İl Milli Eğitim Şube Müdürü Selim Coşkun, ATO'nun Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Özel İhtisas Komisyonu Başkan Yardımcısı Tayfun Soydemir, Komisyon Üyeleri Caner Vural, Hayati Özbek, Kirami Yıldırım, Serhat Karahüseyin, Mesleki Eğitim ve Ahilik Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Abidin Memili, 14 No'lu Medya Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı İsa Doğmuş ile akademisyenler, yazarlar, gazeteciler ve sektör temsilcileri yer aldı.