BİROL GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE - BHA

ÇOMÜ ile Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği arasında Ezine peynirine ve küçükbaş hayvancılığa bilimsel destek amacıyla AR-GE İş Birliği Protokolü imzalandı.

17052025 1 0001

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği arasında bölgenin hayvancılık potansiyelini bilimsel çalışmalarla destekleyecek önemli bir adım atıldı.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ile Birlik Başkanı Doç. Dr. Ahmet Ferhan Savran arasında Rektörlük makamında gerçekleştirilen AR-GE İş Birliği Protokolü imza törenine; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arda Aydın, Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Anıl Çay ve ilgili heyet de katıldı.

Protokol kapsamında özellikle gen kaynakları açısından büyük öneme sahip olan keçi ve koyun yetiştiriciliğinde ıslah ve verimliliğe dayalı ortak çalışmalar yürütülecek. Bu iş birliği, hem bölge hayvancılığına nitelikli katkılar sunacak hem de Ezine peynirinin üretiminde kullanılan keçi ve koyun sütlerinin kalitesini artırmaya yönelik projelere bilimsel zemin hazırlayacak.

17052025 1 0002

Ezine Peynirine ve Küçükbaş Hayvancılığa Bilimsel Güvence

Yeni protokol ile birlikte ÇOMÜ’nün akademik gücü, Ezine peynirinin üretiminde kullanılan hayvanların ıslahı ve süt verimliliğinin artırılması konularında bölge yetiştiricilerine doğrudan katkı sunacak. Protokol, yerel üretimin ulusal ve uluslararası pazarda rekabet gücünü artırmayı, Ezine peynirinin kalite standardını sürdürülebilir şekilde korumayı hedefliyor.

Çanakkale’nin coğrafi işaretle korunan bu eşsiz lezzeti, artık üniversiteve yetiştirici birliğinin güçlü desteğiyle geleceğe daha sağlam adımlarla ilerleyecek.

Yapılacak iş birliği sayesinde, uzun yıllardır üniversite bünyesinde korunan ve geliştirilen Tahirova Koyunu ve Türk Saanen Keçilerinde gen kaynağı havuzu oluşturularak bölgemiz üreticisine nitelikli damızlık hayvan tedariğinde de katkı sağlanmış olacak.

Oluşturulacak gen kaynaklarında, yapılan çalışmaların sonuçlarının üreticilere aktarılmasının yanı sıra gelecekte sektöre hizmet verecek öğrencilerin eğitimlerine de büyük katkılar sunacak.

Gelibolu 75. Yıl Cumhuriyet İlkokulu öğrencilerinden Anneler Günü'ne özel kutlama..

Gelibolu 75. Yıl Cumhuriyet İlkokulu öğrencilerinden Anneler Günü'ne özel kutlama..

Böylece gerek bilimsel gerekse teorik bilgi üretiminin yanı sıra, keçi ve koyun sütünün hak ettiği değere ulaşabilmesi, ürün çeşitliliğinin geliştirilmesi, genetik kaynakların korunması ve ülke hayvancılığına bilimsel yönden yeni bir bakış açısı kazandırılması sağlanacak.

17052025 1 0003

Ezine peynirinin kalbi: Keçi sütü

Türkiye'nin en kıymetli peynirlerinden biri olan Ezine peyniri, adını Kaz Dağları'nın eteklerinde yer alan Ezine ilçesinden almaktadır. Yörede özgürce otlayan keçi, koyun ve ineklerin sütünden elde edilen Ezine peyniri, tamamen doğal üretim süreci ve zengin aromasıyla tanınmaktadır.

Özellikle keçi sütüyle yapılan Ezine peyniri, yüksek besin değerine sahip olup en az 12 ay boyunca soğuk hava depolarında dinlendirilerek olgunlaştırılır. Keçi sütünün kendine özgü aroması, peynirin lezzetini derinleştirirken, Kaz Dağları’nın eşsiz florası bu lezzete karakteristik bir tat kazandırır. Bu nedenle “Keçi Ezine Peyniri” birçok gurme tarafından en özel Ezine peyniri türü olarak kabul edilmektedir.