ANKARA-BHA

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), taksilerde belge düzenine uyumu artırmak, kayıtlı ekonomiyi desteklemek ve kartla ödeme imkanlarını yaygınlaştırmak amacıyla Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Taslağı hazırladı.

Tebliğ taslağına göre, taksimetre takılması zorunlu olan taksilerle yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan mükelleflerin, 31 Aralık 2025’e kadar belirli teknik özelliklere sahip, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylanmış ve birbiriyle bağlantılı çalışan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmaları zorunlu olacak.

İBB soruşturmasında yeni gelişme: Kameraların harddisklerini söken personel tutuklandı

İBB soruşturmasında yeni gelişme: Kameraların harddisklerini söken personel tutuklandı

Yeni mükellefiyet tesis edilmesi ya da mevcut taksimetrenin değiştirilmesi durumunda, işe başlama tarihinden veya taksimetrenin değiştirildiği tarihten itibaren en geç 30 gün içinde bu cihazların kullanılması gerekecek. Fiilen yolcu taşımacılığına başlanması durumunda ise, taşımacılığa başlamadan önce bu cihazların kullanıma hazır hale getirilmesi şart olacak.

Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihle, Bakanlık tarafından verilen ilk onay arasında yeni plaka tahsisiyle faaliyete başlayan mükellefler için ise bu zorunluluk 1 Temmuz 2026’dan itibaren geçerli olacak.

Taksimetre ve ödeme kaydedici cihazlara ilişkin teknik incelemeler, TÜBİTAK tarafından, GİB’in belirleyeceği esaslar çerçevesinde yapılacak.

Yeni sistemde, taksimetrenin açılmasıyla birlikte ödeme kaydedici cihazda da işlem başlayacak ve ücretin hesaplanmasının ardından işlem sona erecek. Cihazlar, birbirinden bağımsız çalışamayacak. Ücret bilgisi taksimetreden otomatik olarak ödeme cihazına aktarılacak ve manuel girişe izin verilmeyecek. Belgelerin düzenlenmesinin ardından taksimetre yeniden kullanılabilir hale gelecek.

Bu yeni düzenlemeyle birlikte hem vergi kayıplarının önüne geçilmesi hem de dijital ödeme altyapısının yaygınlaştırılması hedefleniyor.